Kuinka suojautua inflaatiolta?

Inflaatiota kutsutaan usein leikillisesti talouden pahaksi pojaksi eikä inflaation kanssa ole leikkimistä, vaan se tulee ottaa vakavasti. Mitä tavallisen tilisäästäjän pitäisi siitä tietää ja kuinka inflaatiolta voi suojautua?

Koronan vaikutus

Kuluttajat ovat saaneet Suomessa nauttia elämästä oikeastaan lähes ilman inflaatiota jo pitkään. Tästä syystä nuoret eivät välttämättä oikein edes tiedä mitä inflaatio tarkoittaa ja miksi siltä on tärkeää suojautua. Korona vaikutti kuitenkin merkittävällä tavalla maailmantalouteen ja inflaatio on palaamassa! Ensinnäkin korona mutkisti toimitusketjuja, mikä tietysti nosti hintoja. Toisaalta korona ei suinkaan ole ainoa syyllinen, vaan maailman globalisoituminen on kohdannut haasteita myös kauppasotien vuoksi. Maailmassa on myös toteuttavana kovaa vauhtia niin kutsuttu vihreä siirtymä eli siirtyminen entistä kestävämpään elämäntapaan. Vaikka tämä onkin hyvä tavoite, ei siirtymä ole suinkaan ilmaista, vaan itse asiassa perin kallista, mikä on näkynyt monien hyödykkeiden hinnannousuna. Kaukolämmön hinta on tästä hyvä esimerkki, samoin viime aikoina voimakkaasti kallistunut kahvi. Kahvin kohdalla hinnannousuun on vaikuttanut erityisesti sen viljelyalueella esiintyneet sään ääri-ilmiöt. 

Kuinka suojautua inflaatiolta?

Sijoittaminen on tehokas keino suojautua inflaatiolta. Toinen keino on tilin kuluttaminen tyhjäksi, mikä ei välttämättä kaikissa tilanteissa ole kuitenkaan kovin järkevää. Osakkeisiin ja erilaisiin osakkeita omistaviin sijoitusrahastoihin sijoittaminen auttaa suojautumaan inflaation vaikutuksilta. Kilpailukykyisten yritysten toiminta nimittäin jatkuu inflaatiosta huolimatta, sillä tällaisilla yrityksillä on mahdollisuus kompensoida inflaation vaikutuksia omissa hinnoissaan, minkä ansiosta sijoittajat eivät jää ilman tuottojaan. Jos taas olet säästänyt kaikki rahasi pankkitilillesi, on tilanteesi hankala, sillä inflaation myötä rahan arvo alkaa laskea.