Joskus elämässäsi saattaa tulla vastaan tilanteita, joissa yllättävät menot, suuremmat hankinnat tai yksinkertaisesti arkielämä vaatii ulkopuolista rahoitusta. Tarvittaessa ja taloustilanteen salliessa rahantarve ratkeaa yleensä lainanotolla. Toisinaan lainaa otetaan useammasta lähteestä, jolloin kuluja kertyy enemmän. Tavatonta ei ole sekään, että velanhoito jossain vaiheessa vaikeutuu hetkellisesti tai pidemmäksi ajanjaksoksi. Me kaikki tiedämme, että eläminen maksaa ja että riskien hallinta ja minimointi ovat avainasemassa velkaantumisen hallinnassa. Seuraavilla vinkeillä voit pyrkiä tasapainottamaan talouttasi ja säästämään velanhoidon kustannuksissa. Elä elämääsi, vältä jäämästä velkojien jalkoihin!

Kilpailuttaminen kannattaa

Jos harkitset lainan ottamista ja sinulla on mahdollisuus valita, mistä otat lainaa, lainojen vertailu saattaa säästää kulujasi merkittävästikin. Lainanantajien maksuehdot, korkokulut ja laina-ajat vaihtelevat huomattavasti. Pitkäjänteinen harkinta ja lainojen kilpailuttaminen siis kannattaa.

Lainaa kerralla riittävästi

Jotta velkaantuminen ei riistäydy käsistä, lainaa kannattaa kerralla ottaa riittävästi. Tämän idean perustana toimii ajatus siitä, että riittävällä lainalla vältyt ottamasta lisää lainoja ja vältät lisäkustannusten kertymisen.

Minimoi kustannukset yhdistämällä lainat

Lainoja saattaa kertyä useampiakin, jolloin niiden samanaikainen takaisinmaksu alkaa rasittaa taloutta useiden lyhennysten muodossa. Jos sinulla on mahdollisuus yhdistää lainasi, selviät yhdellä lyhennyssummalla sen sijaan, että rahasi hupenevat monen lainan hoitamiseen.

Vältä sudenkuopat

Lainojen yhdistäminen saattaa vielä kannattaa, mutta velanhoito uudella velalla kaatuu yleensä lainanottajan niskaan. Jos siis huomaat, ettet pystykään maksamaan kaikkia maksueriä ajallaan tai hoitamaan esimerkiksi pikavippiä kerralla, ota asiasta rohkeasti ajoissa yhteyttä lainanantajaan. Vanhan lainan maksaminen uudella ei toimi silloin, jos uuden lainan kulut ovat korkeampia kuin alkuperäisen.

Pysy yhteydessä velanantajaan

Jos lainojen lyhentäminen ei onnistukaan sovitussa aikataulussa, rohkaise mielesi ja ota viipymättä yhteyttä luotonantajasi asiakaspalveluun. Yhteydenotto onnistuu usein myös sähköpostitse, chatin tai nettisivujen kautta, jolloin sinun ei ole välttämättä pakko asioida asiakaspalvelun kanssa ääneen, jos sinusta tuntuu miellyttävämmältä asioida velka-asioissa muilla keinoin kuin puhelimitse.

Muista maksupäivät

Laskujen hoitaminen ei aina luonnistu ajallaan pelkästään siksi, että laskujen eräpäivät unohtuvat herkästi. Minimoi mahdollisuutesi unohtaa maksupäivät käyttämällä itsellesi sopivimpia keinoja eräpäivien muistamiseksi. Voit ohjelmoida maksut lähtemään tililtäsi ajallaan, asettaa itsellesi muistutuksia ja tarvittaessa pitää seinällä kalenteria, johon merkitset kaikkien laskujesi eräytymisen ja maksuerien summat.