Millaisin työllisyystoimin Suomi aiotaan nostaa uuteen nousuun?

Suomea on jo pidempään vaivannut korkea työttömyys ja työllisyystoimista onkin käyty kuumaa keskustelua. Julkinen taloutemme on alkanut sakata ja työllisyystoiminnan avulla yritetään etsiä ratkaisua myös taloutemme elpymiseen. Vihdoin perjantaina 11. helmikuuta 2022 Yle uutisoi, että työllisyystoimista oli päästy sopuun. Millaisin työllisyystoimin Suomi siis aiotaan nostaa jälleen nousuun ja kuinka työttömyyttä aiotaan lähteä kitkemään?

Taustaa

Joulukuussa Suomen 12 suurimman kaupungin työttömyysasteet näyttivät huolestuttavilta. Esimerkiksi Lahdessa työttömyysaste oli 14,9 %, Joensuussa 14,5 %, Jyväskylässä 13,7 % ja Turussa 13,2 %. Kaikkiaan näiden 12 suurimman kaupungin työttömyysaste vaihteli Espoon 9,4 prosentista Lahden 14,9 prosenttiin. Nämä luvut kertovat, että tehokkaat toimet ovat tarpeen. Erilaisista työllisyystoimista on käyty hallituksessa keskustelua ja julkisen talouden vahvistamiseen on päätetty sitoutua. 

Etukäteen oli sovittu, että Suomen julkista taloutta tultaisiin vahvistamaan 110 miljoonan euron potilla. Tällä summalla järjestettävistä työllisyystoimista ei vain oltu yksimielisiä ja päätöksistä käytiin keskustelua. Tavoitteena oli, että päätökset tehtäisiin helmikuun 2022 puoliväliin mennessä. Hallituksen kerrottiinkin löytäneen sovun näihin toimiin liittyen 11.2.2022. Vielä 6. helmikuuta 2022 neuvotteluiden kerrottiin olevan kesken ja hallituksen arveltiinkin kokoontuvan tätä seuraavalla viikolla tiiviisti. 

Millaisia keinoja on ehdotettu?

Kaikkiaan hallituksen neuvotteluissa on käsitelty kymmeniä erilaisia keinoja, joiden avulla on tarkoitus vahvistaa julkista talouttamme. Osa esitellyistä keinoista on niin sanotusti kovia ja osa pehmeitä keinoja. Kovana keinona pidetään esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan mahdollista leikkaamista ja pehmeänä keinona koulutukseen liittyviä parannuksia sekä te- ja sote-palveluiden parantamista. Esimerkiksi ekonomien suunnalta on noussut vaatimus toimien konkreettisuudesta, sillä vain konkreettisten toimien vaikutusta on mahdollista todentaa.