Mitä tarkoittaa taloudellinen riippumattomuus?

Puhuttaessa hyvästä taloudenhallinnasta viime vuosina on alkanut yhä useammin nousta esiin myös taloudellisen riippumattomuuden käsite. Mitä tällä tarkoitetaan ja miksi tätä tavoitellaan? Lue artikkelimme ja ota selvää, mistä taloudellisessa riippumattomuudessa on kyse! 

Mistä on kyse?

Samaan aikaan, kun tavallisten Matti Meikäläisten kauppalaskut tuntuvat vain kasvavan, pieni vähemmistö haaveilee taloudellisesta riippumattomuudesta ja on ryhtynyt aktiivisiin toimiin saavuttaakseen tämän tilan esimerkiksi 40- tai 50-vuotiaana. Mistä siis on kyse? Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa sellaista taloudellista tilannetta, jossa henkilön ei enää tarvitse käydä palkkatyössä tullakseen taloudellisesti toimeen eikä hänen myöskään ole taloudellisesti välttämätöntä toimia yrittäjänä. Hän voi toki tehdä kumpaankin, jos hän itse niin haluaa, mutta taloudellista pakkoa tehdä niin hänellä ei enää ole. Osa taloudellisesti riippumattomista henkilöistä nauttii työnteosta niin paljon, että päättää jatkaa työssäkäyntiä vielä silloinkin, kun pärjäisi ilman palkkatyön palkkaakin.

Miten?

Saatat nyt miettiä, että puhumme jostakin täysin utopistisesta tilanteesta, joka ei millään voi olla mahdollinen ainakaan 40- tai 50-vuotiaana. Moni on kuitenkin saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden jo paljon tätäkin aiemmin! Taloudellinen riippumattomuus on saavutettavissa esimerkiksi hyvillä sijoituksilla. Asuntosijoittaminen on yksi hyvä vaihtoehto, osakesalkku on toinen. Kun sijoitukset tuottavat sen verran, että niillä on mahdollista elää, voidaan puhua taloudellisesta riippumattomuudesta. Tämä tavoite voidaan saavuttaa monia polkuja pitkin ja kannattaakin valita itselle parhaiten sopiva polku. Jollekin toiselle sopii asuntosijoittaminen, kun taas joku toinen valitsee mieluummin osakkeet tai jonkin muun sijoituskohteen. Kannattaa myös muistaa, että yleensä taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen vaatii pitkäjänteistä ja -kestoista työtä, eivätkä tulokset näy hetkessä.