Oletko varautunut elinkustannusten nousuun?

Arvioiden mukaan elinkustannusten nousu jatkuu noususuuntaisena ja asiantuntijat ovat esittäneet pelkonsa yhä useampien tavallisten palkansaajien ajautumisesta suoranaiseen rahapulaan, elleivät he tiedosta tilanteeseen liittyviä riskejä. Esimerkiksi asuntolainojen korkojen arvioidaan nousevan pian, mikä voi vaikeuttaa monien asuntovelallisten arjesta selviytymistä. Oletko jo varautunut tilanteeseen ja kuinka siihen edes voi varautua?

Tarkastele kulutustasi

Viimeistään tässä vaiheessa on aika tarkastella omaa ja perheen kulutusta. Löytyykö siitä porsaanreikiä ja meneekö rahaa jossakin kohtaa hukkaan kuin Kankkulan kaivoon? Esimerkiksi ruokahävikki kannattaa minimoida, samoin turhat tilaukset ja jäsenyydet, joille ei enää ole käyttöä. Esimerkiksi suoratoistopalveluita kannattaa pitää kerralla vain yksi ja sellaisia lehtiä ei kannata tilata, joita ei kukaan kuitenkaan lue. Esimerkiksi kirjastosta löytyy hyvät lehtivalikoimat, jos lehdestä haluaakin lukea silloin tällöin jonkin tietyn artikkelin. Karsi siis turhat menot pois! Jos sinulle on kertynyt useita lainoja, harkitse niiden yhdistämistä yhdeksi yhdistelylainaksi ja kilpailuta uusi lainasi saadaksesi siihen mahdollisimman hyvät ehdot. Voit säästää näin yllättävän paljon. 

Hanki lisätuloja

Menojen karsimisen lisäksi kannattaa pyrkiä nostamaan perheen tuloja. Esimerkiksi netistä löytyy mahdollisuuksia tehdä pieniä lisätöitä silloin, kun sinulla on aikaa. Jos olet hyvä kirjoittaja, voit ansaita esimerkiksi kirjoittamalla erilaisia artikkeleita, tai jos olet hyvä kielissä, voit ottaa muutaman käännöstyön vaikkapa viikonlopuiksi. 

Säästä puskuria

Myös puskurin säästäminen viimeistään nyt voi olla hyvä idea! Vaikka saisit säästöön vain muutamia kymppejä kuukaudessa, on se tyhjää parempi ja auttaa sinua tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Kovin suuria summia ei kuitenkaan ole järkevää nyt makuuttaa tilillä, sillä inflaatio saattaa myös iskeä voimalla ja vähentää rahan ostovoimaa. Pienehkö, helposti irrotettava hätävarasto on kuitenkin etenkin lapsiperheissä tarpeen ja lisää turvallisuuden tunnetta!