Jotta säästäminen olisi jokaisen pankin jokaiselle asiakkaalle mahdollisimman helppoa, pankkien tarjoamiin säästötapoihin lukeutuu useita erilaisia malleja, joilla voit kerryttää säästöjäsi omaan elämäntilanteeseesi sopivin keinoin. Toisinaan vanha pankkisi ei tarjoa sinulle sopivinta vaihtoehtoa, jolloin sinun kannattaa arvioida, olisiko järkevintä avata uusi tili uudessa pankissa tai vaihtaa asiakkuutesi kokonaan toiseen pankkiin. Pankkia valitessa käytännössä kilpailutat välttämättömät palvelut, joita tarvitset rahaliikenteesi hoitamiseen. Siksi pankkien palveluihin, sopimusehtoihin ja hinnastoon kannattaa paneutua, vaikka se vaikuttaakin aikaavievältä ja ehkä tylsältäkin touhulta. Pankin valinta vaikuttaa kuitenkin suoraan siihen, kuinka paljon maksat rahaliikenteestäsi ja millaisia palveluita voit hyödyntää. Siksi pankin valinta onkin osa taloushallintoa yhtälailla yksityishenkilöille kuin yrityksillekin.

Määräaikaistilit

Määräaikaistilillä tallettamasi summa kerryttää kiinteää korkoa ajalta, jonka summa ”makaa” tilillä. Et voi nostaa varojasi määräaikaistililtä kesken ennalta sovittua talletuskautta. Sidotulle pääomalle korkoa kertyy enemmän kuin käyttötilillä. Yleensä pankki on määrittänyt ehdoissaan määräaikaistilille talletettavan minimimäärän, mutta ylärajaa on harvemmin asetettu.

Tuottotilit

Tuottotilille tekemäsi talletukset kerryttävät korkoa yleensä porrastetusti talletusten kokonaissumman mukaan. Jos tuottotilin ehtoihin kuuluu, että voit tarvittaessa nostaa varasi heti halutessasi, tuottotili on riskitön tapa säästää, koska se ei sido pääomaasi määräaikaisesti. Tuottotilien heikkous on korkotason alhaisuudessa, minkä vuoksi tuottotilille tulisi kertyä ja sillä tulisi pitää suhteellisen suuria summia, jotta korkoa todella kertyisi.

Rahastot ja sijoitussäästäminen

Jos olet valmis ottamaan maltillisia riskejä ja luotat pankkiisi, voit harkita rahastoihin sijoittamista. Erilaiset sijoitusvaihtoehdot tarjoavat korkeampaa tuottoa, mutta vastaavasti sijoittamiseen liittyy riskejä, joita tilisäästämisessä ei esiinny.

Säästäminen ja lainanlyhennykset

Pankit tarjoavat yleensä vaihtoehtoja lainojen takaisinmaksun ja säästämisen yhdistämiseksi siten, että esimerkiksi asuntolainaa lyhentävä asiakas voi kerryttää säästöjään jo lyhentäessään lainojaan. Tällöin säästöt ehtivät kasvaa jo siihen mennessä, kun lainan viimeinenkin erä saadaan maksettua. Jos maksat lainaa ja suunnittelet aloittavasi säästämisen vasta lainasta päästyäsi, taloutesi on heikommin turvattu kuin jos säästät ja lyhennät lainaa samanaikaisesti.

Jälkikasvun talouden turvaaminen

Avataksesi säästötilin lasta varten yleensä riittää, että olet lapsen lähisukulainen ja sinulla on lapsen huoltajien tiedot. Voit sopia pankin kanssa, onko alaikäisen lapsen huoltajilla mahdollisuus nostaa lapsen säästötilille kertyneet talletukset ennen lapsen täysi-ikäistymistä. Pienikin kertymä auttaa nuorta rakentamaan tulevaisuuttaan.