Säästäminen on kiistämättä varmin tapa kerätä varoja ylimääräisiin kustannuksiin ja tavoitteiden toteuttamiseen. Jos säästöjä on kertynyt kasaan jo sievoinen summa, tarvittaessa sinun on mahdollista kattaa kuluja omalla rahallasi, jolloin niiden rahoittamisesta ei koidu sinulle enää ylimääräisiä kustannuksia. Joissain tilanteissa voi olla tarkoituksenmukaisempaa hyödyntää omia säästöjä vain osittain. Tilanteissa, joissa kulut ehtivät yllättää, eikä säästöjä juurikaan ole, menojen kattaminen on mahdollista myös lainarahalla. Kun sinulla on varaa valita rahoitusmuotosi tilanteen mukaan, sinulla on käytettävissäsi arvokasta aineetonta pääomaa – valinnanvapautta.

Turvaa säästösi

Osamaksut ja lainarahan käyttö ovat keinoja säädellä käytössä olevia varojasi. Jos säästät tiettyyn tavoitteeseen, ei välttämättä olekaan asianmukaista verottaa säästötiliä, kun esimerkiksi vanha pesukone hajoaa. Kannattaa siis laskelmoida tarkkaan, onko kokonaistavoitteesi ja maksutilanteesi kannalta edullisempaa rahoittaa hankintoja kokonaan omalla rahalla, maksaa hankintoja osissa vai jättää säästötilin saldo ennalleen ja rahoittaa satunnainen kertaluontoinen meno lainarahalla.

Säästä rahoituksella

Vaikka lainan ottaminen merkitsee aina kuluja, toisinaan on loogista ajatella, että itse asiassa jonkin hankinnan rahoittaminen on joskus kaikkein järkevintä tehdä lainarahalla. Olisi aina optimaalista minimoida velkaantuminen, mutta jos tarvittavan hankinnan tekeminen vaatii vain kohtuullisen matalaa panostusta, joskus hankinnan kokonaiskustannukset voivatkin jäädä pienemmiksi lainarahalla kuin osamaksulla. Lainaa harkitessasi voit vertailla ja kilpailuttaa lainoja sellaisen valitsemasi sivuston kautta, jonka ansiosta rahoitus on helppo hankkia ja siihen liittyvistä seikoista tarjotaan kattavasti lisätietoja. Lainarahan käyttäminen on usein järkevää, rahoitetaanhan asunnon hankintaakin yleensä lainarahalla!

Kun lainan ottaminen ei onnistu

Suomessa on runsaasti tavallisia, kunnollisia kotitalouksia, jotka ovat velkaantuneet ja joiden velanhoito syystä tai toisesta viivästyy, tai jotka ovat joutuneet maksuongelmiin. Jos säästöjä ei ole ja luottotiedot ovat menneet, hankintojen ja ylimääräisten menojen kattaminen tuottaa isoja ongelmia. Sellaisessa tianteessa yksinkertaista patenttiratkaisua ei ole. Jos talous on tiukilla, velkaantuneen stressitaso nousee vaikuttaen herkästi arjen mielekkyytteen ja usein muidenkin perheenjäsenten mielialoihin. Menojen tarkka budjetointi ja kulutuskohteiden priorisointi aiheuttavat niukkailua. Valintoja on tehtävä, vaikka valinnanvaraa on vähemmän. Kun rahasta on puutetta, tarvitaan luovuutta. Jos olet taloudellisissa vaikeuksissa, käytä rohkeasti yhteiskunnan palveluita tilanteen korjaamiseksi. Vaikka tilisaldosi painuisi joskus miinukselle, sinun ihmisarvoasi ei vie mikään. Olet aina korvaamattoman arvokas!