Tiedämme, että säästäminen olisi viisas ratkaisu rahantarpeen ennakoimiseen ja tavoitteiden toteuttamiseen. Tunnettua on sekin, että säästöjen ansiosta yllättävät menot tai hankalat elämäntilanteet eivät heti kaada talouttasi. Säästetyillä varoilla voit ostaa itsellesi tarvitsemiasi hyödykkeitä ja viettää aikaa haluamallasi tavalla esimerkiksi matkustellen. Alaikäiselle avattu säästötili auttaa kerryttämään pesämunaa, jonka turvin nuori aikuinen saa paremman startin itsenäiseen elämään. Säästäminen on siis tosiasiassa itseesi ja läheisiisi sijoittamista. Se voi kuitenkin tuntua haastavalta ja joissain tapauksissa jopa mahdottomalta. Säästäminen ei kuitenkaan ole ainoastaan hyvätuloisten ja vakavaraisten, velattomien ja luottotietoisten yksinoikeus, vaan sitä kannattaa yrittää elämäntilanteesta huolimatta. Eri tilanteissa voit soveltaa parhaiten toimivia, mahdollisimman riskittömiä ja tuloksellisia säästökeinoja. Seuraavaksi annamme sinulle ideoita sellaisiksi säästämisen välineiksi, jotka saattavat edesauttaa juuri sinun säästötavoitteesi täyttymistä.

Pankit tarjoavat säästämiseen monipuolisia ratkaisuja

Pankit räätälöivät asiakkailleen ja uusien asiakkaiden houkuttelemiseksi monipuolisia palveluita juuri erilaisten säästäjien tarpeisiin. Tunnetuimpia säästötilejä lienevät asuntosäästämisen ja eläkesäästämisen tilit. Yleensä pankit auttavat sinua mielellään valitsemaan kannaltasi sopivan tilityypin, jolle voit halutessasi ohjata automaattisesti rahaeriä säännöllisistä tuloistasi. Voit valita tilin, jolta varat ovat nostettavissa aina tarvittaessa. Säästöt kertyvät ehkä tehokkaammin tlille, jolta tehtävien nostojen määrä on rajattu. Pankkien asiakkaat voivat yleensä avata rinnakkaisia tilejä kätevästi verkkopankissa ilman yhteydenottoa asiakaspalveluun, jolloin säästämiseen voi halutessaan käyttää myös aivan tavallista rinnakkaistiliä. Pitkän tähtäimen säästöjä kerryttää tehokkaimmin tili, jolle pankki maksaa korkoa. Määräaikaistileillä tuottoa kertyy talletusten mukaan. Riskejä kaihtamattomille rahastosäästäminen on varteenotettava vaihtoehto.

Vanha kunnon rahalipas-metodi

Kun pankkitili ei syystä tai toisesta sovellu säästötalletusten kohteeksi, voit testata säästämistä yksinkertaisesti laittamalla käteistä rahaa ”sivuun”, esimerkiksi keräämällä kauppareissuiltasi kertyneet vaihtorahat myöhempää käyttöä varten tai hankkimalla lukollisen rahalippaan, johon sujautat seteleitä sitä mukaa, kun se on sinulle mahdollista. Jos rahasi hupenevat hurjaa tahtia, voit yrittää parantaa säästömahdollisuuksiasi hankkimalla säästölippaan, joka sinun on avattava tölkinavaajalla päästäksesi käsiksi säästämääsi käteiseen. Vähäisten rahamäärien sijoittelu kirjojen väliin, takkien taskuihin ja käsilaukkuihin auttaa lyhyissä säästötavoitteissa tiukempien tilanteiden varalle. Käteisen kotisäästämisessä sinun on kuitenkin muistettava se riski, että saatat menettää rahasi, jos kotonasi sattuu tulipalo tai mittava vesivahinko. Käteissäästöt kannattaakin ajoittain tallettaa pankkitilille.